10 motive să alegem energia solară pentru un viitor mai bun

În aceste vremuri în care facturile tot mai mari ne dau bătăi de cap, este important să știm că există o soluție excelentă pentru a reduce costurile și, de asemenea, pentru a contribui la conservarea mediului, care nu este alta decât exploatarea energiei solare.

Energia solară vine cu o varietate de opțiuni avantajoase pentru a se potrivi nevoilor fiecăruia în parte, de la proprietari de locuințe la companii mari.

De când am înțeles pentru prima dată cum poate fi valorificată puterea soarelui datorită descoperirii efectului fotovoltaic, capacitatea energiei solare a crescut la nivel global, devenind astfel sursa de generare a energiei cu cea mai rapidă creștere.

Așadar, să vedem care sunt principalele beneficii ale energiei solare.

1. Energia solară este o sursă de energie produsă la nivel local

În contextul evenimentelor neașteptate care au avut loc în ultima vreme, cuvântul „local” capătă din ce în ce mai multă importanță. Am trecut prin multe incertitudini, iar prețurile energiei au crescut vertiginos din cauza stocurilor reduse și a fluctuațiilor în disponibilitatea gazelor naturale. Incertitudinea este cauza nevoii de a aduce energie din surse îndepărtate, însă energia solară este locală. Dacă avem propriile panouri solare, avem acces la ele și avem puterea de a controla ce se întâmplă cu echipamentele necesare pentru a genera energie pentru locuința noastră.

În cazul în care avem un sistem de panouri solare fotovoltaice cu baterii, putem fi destul de independenți în cazul unei pene de curent, în funcție de câtă energie poate stoca sistemul nostru și de consumul nostru de energie.

2. Utilizarea energiei solare reduce facturile la utilități și îngheață prețul energiei pentru ani de zile

Panourile solare și toate echipamentele de care avem nevoie reprezintă o investiție majoră, mai ales dacă plănuim să plătim totul în avans. Tranziția poate părea costisitoare la început, dar trebuie să știm că, de obicei, perioada de recuperare a investiției în energie solară e mai mică de 10 ani – asta fără a lua în calcul banii economisiți din reducerea facturilor la utilități.

Indiferent de costurile inițiale pentru echipament și de perioada de recuperare a investiției, dacă instalăm un sistem fotovoltaic care să genereze suficientă energie pentru a compensa în întregime această factură, putem economisi o sumă semnificativă de bani atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Chiar dacă sistemul solar nu acoperă în întregime necesarul nostru de energie, tot vom economisi bani din reducerea facturilor la utilități. Majoritatea sistemelor de energie solară pentru locuințe sunt conectate la rețea, iar proprietarii beneficiază de contorizarea netă, care elimină necesitatea de a instala baterii și ne permite să redirecționăm către rețea orice surplus de energie produs de panourile solare în schimbul unor credite pe facturile noastre de utilități.

Odată cu instalarea unui sistem de panouri solare, prețul energiei nu va fluctua în funcție de tendințele globale, iar dacă energia solară acoperă complet necesarul nostru de energie, prețul nu se va schimba deloc.

3. Există reduceri de impozit și stimulente generoase disponibile pe scară largă

Stimulentele privind energia solară rezidențială sunt cele care fac întreaga diferență și reprezintă principalul motiv pentru care energia solară a devenit atât de accesibilă pentru mulți. Da, trecerea la energia solară este o decizie majoră când vine vorba de finanțare, dar există posibilitatea de a reduce prețul final al sistemelor solare datorită numeroaselor programe disponibile. Cu toate acestea, pe măsură ce popularitatea energiei solare crește în rândul proprietarilor de locuințe, multe stimulente vor fi reduse în anii următori.

4. Există opțiuni flexibile de finanțare a sistemului nostru solar

Cu energia solară putem porni de la zero costuri inițiale până la plata integrală a sumei, beneficiind în același timp de stimulente solare.

Cea mai simplă alegere este să plătim integral pentru instalarea panourilor solare, fără finanțare complicată, fără dobândă și fără terți, iar în calitate de proprietari, putem fi eligibili pentru anumite subvenții sau stimulente.

Cu toate acestea, această opțiune este motivul pentru care mulți se gândesc de două ori înainte de a opta pentru energie solară, deoarece și prețul panourilor solare este un factor important. Vestea bună este că avem mai multe opțiuni atunci când vine vorba de finanțarea instalării unui sistem solar.

Putem obține un împrumut sau un credit ipotecar care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a casei noastre, dar există și opțiunea de a închiria panouri solare pe o perioadă de peste 20 de ani.

5. Instalarea sistemelor de energie solară este ușoară și posibilă în orice casă

Tehnologia energiei solare a devenit foarte versatilă. În prezent, proprietarii de locuințe pot instala cu ușurință panouri solare fotovoltaice pe acoperiș sau pe sol, în funcție de buget și de preferințele personale.

Energia solară este o forță în creștere în sectorul energiei regenerabile rezidențiale. Panourile solare apar pe tot mai multe acoperișuri, iar întregul proces de aprobare și punere în funcțiune a unei instalații solare a devenit mai ușor.

Un mare avantaj este și accesibilitatea informațiilor pe internet. Putem primi răspuns la multe dintre întrebările noastre și putem face calcule pentru a găsi cele mai bune opțiuni pentru situația noastră, luând în considerare factori precum locația, spațiul disponibil, posibilitățile financiare sau eficiența și necesarul de energie.

6. Energia solară adaugă valoare locuinței noastre

Unul dintre motivele mai puțin cunoscute pentru instalarea de panouri solare este acela că sporește valoarea unei case. Acest lucru ne va fi de folos dacă vrem să ne vindem sau să ne închiriem locuința în viitor.

Mulți optează pentru tehnologii de energie regenerabilă pentru casele lor, astfel un sistem solar deja instalat este un avantaj.

7. Sistemele de energie solară sunt durabile și necesită întreținere minimă

Tehnologia de energie solară este o investiție bună, deoarece este extrem de durabilă și rezistentă chiar și la intemperii. Panourile solare nu au părți mobile, ceea ce le face mai puțin predispuse la deteriorări mecanice și mai rezistente la condiții meteorologice dure sau supratensiuni de energie.

Așadar, după investiția inițială de achiziționare și instalare a panourilor solare fotovoltaice, vom putea începe să vedem randamentul investiției noastre sub forma unor facturi energetice reduse, fără a fi nevoie să cheltuim bani pe reparații.

Prin urmare, tehnologia solară este relativ lipsită de probleme și, chiar dacă s-ar întâmpla ceva, majoritatea panourilor solare au o garanție de douăzeci de ani. Tot ce trebuie să facem pentru performanțe optime este o întreținere de bază din când în când, pe care o putem face și noi înșine.

8. Energia solară nu poluează aerul și ajută la eliminarea treptată a combustibililor fosili periculoși

Energia solară reduce substanțial poluarea aerului, mai ales în comparație cu combustibilii fosili. Panourile solare generează energie fără emisii, printr-un proces curat în care energia din lumina soarelui se transformă în curent.

Adoptarea pe scară largă a energiei solare ar putea reduce în mod semnificativ concentrațiile de poluanți care pot cauza probleme de sănătate și de mediu, iar implementarea energiei solare este cheia pentru combaterea schimbărilor climatice.

Deși industria solară emite unele gaze cu efect de seră în timpul procesului de fabricație, amprenta de carbon este totuși mult mai mică.

9. Optarea pentru energia solară ajută la conservarea resurselor naturale

Producerea panourilor solare vine cu un cost de mediu mai mic, impactul asupra mediului fiind unul minim în comparație cu impactul energiei produse de combustibilii fosili. Chiar dacă tehnologia solară este realizată din resurse care trebuie extrase și prelucrate, 96% din materialul conținut în panourile solare poate fi reciclat pentru a produce noi celule solare.

Acest lucru face ca industria solară să fie mult mai prietenoasă cu mediul în comparație cu combustibilii fosili, care pot fi utilizați doar o singură dată. Pe de altă parte, panourile solare produc energie timp de peste 25 de ani și apoi pot fi reciclate pentru a continua să producă din nou energie.

10. Energia solară este accesibilă și în zonele mai izolate

Energia solară fotovoltaică deschide noi posibilități în zonele fără utilități sau infrastructură suficientă. Sistemele solare off-grid, adică neconectate la rețea, sunt mai scumpe, deoarece au nevoie și de baterii pentru a stoca și furniza energie continuu, dar în zonele rurale izolate, pe insule sau la munte, acestea sunt adesea o soluție mai bună decât generatoarele. În concluzie, utilizarea energiei solare este o alternativă excelentă pentru locuințe sau pentru companii, cu ajutorul căreia putem reduce semnificativ costurile de energie, în timp ce contribuim la conservarea mediului nostru pentru un viitor mai verde și mai bun.